Home / Binära optioner: Begrepp och termer

Binära optioner: Begrepp och termer

Lista över användbara termer och begrep inom binära optioner

Nedan kan du ta del av de vanligaste engelska termerna och begreppen som du kommer komma i kontakt med när du börjar handla med binära optioner. Skulle du upptäcka att ett begrepp inte finns med så uppskattar vi att du kontaktar oss och uppmärksammar vår redaktion om detta.

Asset

Begreppet syftar till det instrument som handeln är baserad på. Binära optioner är i praktiken handel som relaterar till index, kurser, valutor etc.

At The Money

När optionspriset vid en utgång motsvarar det samma priset för den underliggande säkerheten. I vanliga fall kommer du varken vinna eller förlora något i ovanstående scenario.

Boundary or Range Option

Istället för en vanlig ”call option” eller en ”put option” så förutspår du att priset på den underliggande tillgången kommer kvarstå med en förutbestämd bandbredd.

Call Option

Men en så kallad ”call option” så förutspår du att värdet av den underliggande tillgången kommer att öka.

Commodities

Det här begreppet syftar till råmaterial som används i exempelvis produktion av diverse produkter. Bland dessa återses råvaror som exempelvis guld, silver, koppar, kakao, palladium och olja.

Digital Option

En digital option är i sin helhet ett annat uttryck för en binär option.

Early Closure

Detta är en möjlighet som vissa mäklare inom binära optioner tillhandahåller eller erbjuder. Med en så kallad ”early closure” så har du möjligheten att stänga din binära option innan angiven utgångstid. Du kan också bestämma dig för att:
a) motta en lägre garanterad vinst eller
b) reducera din förlust.

Exotic Options

Begreppet syftar på mer komplexa versioner av binära optioner. Dessa används av större köpmän innan de tillgängliggörs för allmänheten.

Expirity Price

Värdet av den underliggande tillgången när optionen löper ut.

Expirity Time eller Expiration

Det här anger datumet och tiden när angiven binär option löper ut. Tiden kan skilja sig drastiskt, allt från slutet på dagen till en timme, 45 minuter, 30 minuter, 14 minuter, 10 minuter, 5 minuter, och i vissa fall till och med 60 sekunder.

Forex

Är en förkortad term för valutaväxel eller Foreign Exchange som det heter på engelska. Valutahandelsbranschen är den andra största branschen in hela världen. Den inkluderar alla världens valutor.

Fundamental analysis

(Eller fundamental analys på svenska) brukar användas av många handlare för att uppskatta huruvida en tillgångs ränta kommer stiga eller gå ner. Ett exempel som kan jämföras med dessa typer av analyser är makroekonomiska siffror, analyser av centralbankens eller regeringens beslut, tillväxttal och inflationsrelaterade analyser. Ibland förekommer även väderanalyser.

Futures

Syftar till samma sak som optioner, oftast med en längre avtalstid och mer flexibilitet när det kommer till delårsförsäljning.

Hedging/Fenxing

Köp av en tillgång eller en option i syfte att reducera en risk av en annan investering. Binära optioner är till skillnad från många andra finansiella produkter en bra proukt med förbestämda risker och utbetalningar.

High/Low Option

Detta är den vanligaste formen av binära optioner som specificerar om priset på en underliggande tillgång kommer öka eller minska under en bestämd tidsram.

Index/Indices

Ett index är en gruppering av aktier.

In-the-money

Den här termen används för att beskriva situationer där en investerare når en vinst.

Instrument

Ett instrument är en annan term som används för en tillgång. Exempel på instrument kan vara allt från aktier, grupper av aktier/index och valutor.

Low

Termen ”Low” (på svenska: ”låg”) refererar till en handel med en option där vederbörande handlare förväntar sig ett lägre pris vid utgångstiden.

Market Price

Även kallat marknadspris är priset som reflekterar det aktuella värdet av en underliggande tillgång.

No Touch

Men en så kallad ”No Touch”-option förutspår du att priset av den underliggande tillgången inte kommer nå eller överskrida den förbestämda prisnivån under de villkor som omfattar optionen.

Out-of-the-money

Om en handlare hamnar i ”out-of-the-money” så betyder det att hen råkat ut för en förlust.

One Touch

Med en ”One Touch”-option förutspår vederbörande huruvida en tillgångs värde kommer nå en förbestämd prisnivå innan optionen löper ut.

Outbound Option

Den här termen är en option som grundar sig på en Boundary/Range Instrument och som hänvisar till tillfället när den underliggande tillgången löper ut utanför de högra och låga gränserna av ett målpris.

Payout

Utbetalningen av en vinst som genererats i anslutning till en options sluttid.

Put Option

Handlare använder en så kallad Put option när de tror att värdet av en underliggande tillgång kommer löpa ut med en lägre pris.

Range Option

Istället för en vanlig ”Call Option” eller ”Put Option” så förutspår du att priset av den underliggande tillgången kommer kvarstå med en förutbestämd bandbredd.

Refund

Begreppet syftar på hur mycket pengar som betalats tillbaka till investeraren om en option avslutas i en ”Expires-at-the-money”-situation. Hur mycket återbetalningen motsvarar beror på vilken mäklare det rör sig om.

Return

Beskriver hur mycket pengar som ges till investeraren om en option expires-in-the-money.

Strike Price

Det här är priset som mäklaren är villig att sälja den aktuella optionen för.

Target Price

Det här begreppet har en liknande funktion som begreppet Strike Price.

Technical Analasys

På svenska: Teknisk analys, syftar till analyser och studier av marknadsmönster och priser.

Touch Option

Men en så kallad Touch Option förutspår du att priset på den underliggande tillgången kommer nå en förutbestämd prisnivå inom ramen för optionens villkor.

Underlying Asset

Eller underliggande tillgång är den instrument eller tillgång som aktuella handeln är baserad på. Kan bestå av tillgångar som exempelvis valutor, aktier, kurser, index etc.

För att förbättra användarupplevelsen på Binaly.se använder vi cookies. Genom att använda vår webbplats samtycker du användningen av dessa och vår cookiepolicy. Läs mer här.

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng